Tips: Groen als gras

Tips voor een mooi gazon


Vaak komt u nu tot de ontdekking dat het gazon een opknapbeurt nodig heeft, en vaak zal dan de gedachte: “Ik gooi die hele mat eruit en begin opnieuw”,  door uw hoofd spelen. Niet doen want het helpt echt niet zo veel.


Jaarlijks onderhoud van het gazon voorkomt een hoop ellende. Op het gras lopen we veel, we maaien het wekelijks en verwachten dat het overal en onder alle omstandigheden groeit. En met een beetje zorg doet het dat ook. Wat kunt u nu doen om het gazon goed op de zomer voor te bereiden. Haal het gazonvilt weg. (Dit is het laagje dood gras dat na elke maaibeurt blijft liggen) Dit kan door zeer stevig met de grashark te harken. Groei begint bij de wortels die graag voldoende voedingsstoffen krijgen. Bemest het gazon. Een verstoorde waterhuishouding kunt u verhelpen door de spitvork diep in het gazon te prikken. Beweeg de vork en vul direct hierna de gaten met scherp zand, water kan nu sneller weg en er zullen geen plassen op het gazon blijven staan.
Beschadigde delen langs de borderrand kunt u prima herstellen. Haal met een scherpe spade het lelijke of dode stug gras weg. Draai de zode een hele slag, zodat de rand weer recht wordt. Vul het beschadigde deel op met grond en zaai het in. Hobbels en kuilen kunt u op dezelfde manier behandelen. Wel de overtollige aarde weghalen of de gaten aanvullen. Maak van dit karweitje een jaarlijks terugkerend ritueel en uw gazon zal altijd tot in de puntjes verzorgd zijn.