Tips: De moeite waard

Mooie planten voor uw tuinBostuinplant Trillium (in het Nederlands noemen we deze plant ook wel boslelie of drieblad) is een fameuze bosplant. Maar wie een goede bodembedekker zoekt waar je geen omkijken naar hebt, moet Trillium in de bostuin zetten. Deze vaste plant doet op het eerste gezicht een beetje denken aan dalkruid. Het is een langzame groeier en hij houdt van een humeuze met veel bladaarde verrijkte niet te droge aarde in de halfschaduw. Hij bloeit in april/mei net voor het blad aan de bomen de schaduw diep maakt. Deze plant kan tientallen jaren blijven staan en zal steeds voller worden en rijker bloeien. Hoogte tussen de 25 en 50 cm.
Trillium grandiflorum bloeit zuiver wit met bloemen weer met drie (bloem)blaadjes, die goed boven het blad uitkomen. Een must voor de bostuin.

Bladheesters zijn van grote waarde. Ze zijn sierlijk en geven structuur in de tuin. Blaasspirea (Physocarpus opulifolius) is zo’n heester met fraai gevormd blad, lijkend op dat van de Gelderse roos. Bij regelmatige snoei groeit de heester reecht omhoog en ontwikkelt groot en kleurig blad.
Snoei hem in het voorjaar kort af, de jonge takken groeien op tot maximaal 1 meter. Hierdoor past de heester heel goed in een plantenborder. De blaasspirea is makkelijk in onderhoud en niet gevoelig voor ziektes. Verder neemt hij het met de pH-waarde en de grondsoort niet zo nauw.
Alhoewel voor de ontwikkeling van de bladkleur een zonnige standplaats de voorkeur heeft, verdraagt de blaasspirea heel wat schaduw. De struik is in een aantal cultivars te krijgen. Physocarpus opulifolius ‘Dart’s Gold’ krijgt in het voorjaar heldergeel blad en is mooi in een heesterborder met een gemengde beplanting. ‘Diabolo’ is zelfs getooid met donker bruinrood blad.