Roos met duizend bloemen

Zet een Ramblerroos in de tuin voor een perfect begin van een romantische zomer. Als beloning ontvouwt de roos in juni duizenden bloemetjes en verspreidt een lieflijke geur.

 

De naam Rambler komt uit het Engels en zo'n onvertaald woord roept ontelbare gedachtespinsels op. Wat betekent 'Rambler Roos'? Is het misschien een kletsgrage dame, of een romantische vagebond die het liefst de wijde wereld intrekt? Nee hoor, 'Rambler Roos' is de koningin aller bloemen, de roos. Maar deze roos zwerft als een vagebond overal naartoe, zelfs tot boven in een boom. En in bloei trakteert de rambler gulzig op een spetterend schouwspel.

Krachtige roos

Klimroos, de eigenlijke definitie van de rambler, is een roos met een onvergelijkelijke groeikracht. Gedurende vier tot zes lange weken bloeit zij onovertroffen en omringt zijn hele omgeving met zoete geuren.
De bloemen van de Ramblers zijn aan de kleine kant en kunnen enkel, dubbel of gevuldbloemig zijn. De roos is in veel kleuren te krijgen, maar vooral de tere pastelkleuren van Ramblers appelleren aan ons gevoel voor schoonheid.
Juist in een grote tuin komt de rambler tot zijn recht. Elegant tegen een oude fruitboom op - waar na een jaar of drie de roos fenomenaal begint te groeien en tot boven in de boom reikt. Of speels klimmend; van een lelijke schuur in korte tijd een blikvanger van jewelste makend. De niet zo vaak gebruikte haagvorm is heel bijzonder en met zijn scherpe stekels bovendien zeer inbraakvriendelijk.
De groeikracht van een Ramblerroos is spreekwoordelijk, zo kan 'Kiftsgate' zonder moeite een heel huis overwoekeren. Maar of dit zo verstandig is?

Rozentips

Aanbinden
Rozentakken moeten het zonder zuigmondjes stellen. Leidt de rambler in het begin de boom in, over de pergola, of langs een muur. De jonge scheuten laten zich makkelijk leiden. Bindt de takken losjes aan.

 

Zonaanbidders
Ramblers houden, net als de meeste rozen, van een zonnig plekje in de tuin, zon doet groeien, bloeien en rozenbottels afrijpen.

 

Weinig snoei
De snoei van rambler's is niet moeilijk, maar door de enorme afmetingen van de roos, kan snoei wel een bijzonder prikkelig karweitje zijn. Ieder voorjaar lopen er voldoende ogen langs de basistakken uit, snoei voor bloei gaat hier dus niet op. Wel verhouten de basistakken op den duur, raakt het bloeihout verstrengeld en is een opfris snoeibeurt geen luxe.

 

Bescherm uzelf en de roos
Trek stevige tuinhandschoenen aan. Brildragers zijn in het voordeel, oogbescherming is geen overbodige luxe.
Gebruik een boomzaagje voor dikke takken en een scherpe snoei- en heggenschaar voor het dunne hout.
Zorg voor een stevige trap of misschien zelfs voor een hoogwerker.

 

Snoei van de ramblers
Snoei in het voorjaar of na de bloei.
Zaag een enkele oude tak af.
Dun de rozenpruik vol dood hout en uitgebloeide scheuten flink uit, door hier met de heggenschaar rigoureus een stuk af te halen.
Laat altijd de jonge frisgroene scheuten staan, dit zijn de vervangers voor de verhoute rozentakken.

 

Planten
Rozen kunnen het hele jaar door geplant worden. In voor en najaar plant u rozen met kale wortels en in de zomermaanden kunt u de rozen in pot planten.

 

Plantregels
Grond goed doorspitten en verbeteren met kompost en rozenmest.
Het Plantgat moet diep en ruim zijn, geef de wortels de ruimte.
Knip voor het planten beschadigde en te lange wortels bij.
De vergroeiing aan de basis is het oculeerpunt, dat net onder de grond moet zitten.
Druk na planten de aarde rondom stevig aan.
Geef ruim water.
Plant potrozen met extra zorg, de jonge wortels mogen niet afbreken.

 

Handige weetjes
Zon stimuleert de groei, maar zelfs hier kan té voor staan. In een te klein plantgat op een terras in de volle zon, kwijnt de rambler weg.
Geef na planten de eerste zomer regelmatig water, vooral in droge periodes.
Plant minstens 30 cm. uit de muur, in de luwte van een muur valt amper regen.

 

« terug naar overzicht artikelen