Waterlelie

een schoonheid waar je stil van wordt

Waterlelies openen keer op keer hun bloemen, het is prachtig om hun reactie op de zon te zien. Ze lijken te leven. In de ochtend openen de bloemen tot volmaakte kelken om zich tegen de avond weer te sluiten. Dit duurt een dag of vier, dan zit hun glorietijd erop, sluit de bloem zich definitief en zakt langzaam onder water.

Exotische schoonheid

Waterlelie is van een zo grote schoonheid dat de plant eigenlijk in geen enkele vijver mag ontbreken. De exotisch ogende bloem is ingezetene van ons land en zijn rijke witte kelken sieren menig watertje. Hierin vermenigvuldigen zij zich tot prachtig bloeiende eilanden. Deze inheemse waterlelie is een winterharde plant.
Een nog exotischer uitstraling hebben de zuurstok roze of zelfs vuurrode waterlelies terwijl ook deze heel wat graadjes vorst verdragen. De blauwe versie is schitterend maar deze lelies zijn niet winterhard en groeien enkel in een binnenvijver tot fraaie exemplaren uit.

Honderden variŽteiten

Waterlelie - Nymphaea kent heel wat soorten, met daarbinnen ook nog eens honderden variëteiten. Keuze genoeg voor de vijverliefhebber! Zijn haast ronde bladeren drijven als grote platte borden op het water en zitten aan lange stelen, die vanuit het hart van de plant - diep onder water - uitgroeien. De zo tot onze verbeelding sprekende komvormige bloemen kunnen een doorsnee tot wel 25 cm krijgen en ter bescherming sluiten de vier kelkbladeren als even zovele scharniertjes tegen de avond de bloem. Zelfs in enkele vorm telt de lelie al gauw 20 kroonblaadjes die wit, roze of donkerrood/paars tot zelfs blauw kunnen zijn.

Planten

De in ons land aangeboden waterlelies zijn winterharde planten, wel moet u ze diep planten opdat hun wortelstokken niet bevriezen. Op deze manier overleven ze ook een strenge winter. Zet de planten echter niet dieper dan aangeraden wordt, iets minder diep kan geen kwaad. De veelgevraagde variëteiten voor een grote vijver, als Nymphaea 'Charles de Meurville' staan graag op een diepte van 100 cm. Wilt u in een kleine ondiepe vijver toch een waterlelie kies dan voorNymphaea 'Pygmaea Rubra', deze lelie kunt u in 40 cm. diep water zetten.
Plant de lelies rechtstreeks in de vijverbodem of nog beter, in een speciale vijvermand - geef ze voldoende ruimte om te groeien.
Neem speciale vijveraarde en verzwaar de mand met een aantal keien. Let erop dat de ogen (of de jonge blaadjes) van de plant naar buiten wijzen, zodat de uitlopende plant ruimte om te groeien heeft.

Verplanten

Waterlelies groeien snel, ze kunnen in korte tijd de vijver overnemen. Heeft de waterlelie na een vijftal jaren ruimtegebrek? Komen de bladeren hoog boven de vijver uit? En zitten de bloemen verstopt onder al dit blad, dan is het verstandig om ze te scheuren!
Haal in het voorjaar (nadat de zon het water heeft opgewarmd) de plant uit de vijver. Pas op, trek oude kleren aan, U neemt heel wat blubber mee dat zeer onaangenaam ruikt. Dit is echt een van de minder aangename tuinklusjes!
Spoel de plant af en snijd - met een scherp mes - hem in stukken, gooi het middelste (oudste) gedeelte weg - laat wel een aantal wortels zitten. Ieder stuk moet een oog (groeipunt) hebben om uit te lopen. In het voorjaar zijn de ogen goed te onderscheiden.
Laat de snijvlakken drogen (de wortelstok is gevoelig voor wortelrot, maar mag zelf niet uitdrogen) en herplant de waterlelie.

Luchtbellen

De nu toch vrij grote plant is moeilijk op de juiste diepte te krijgen. Vaak zit er zoveel lucht rond de wortelstok dat de plant steeds weer boven komt drijven. Verzwaar de plant en controleer regelmatig of de plant nog op de juiste diepte staat. Gaat de lelie zwerven - liggen stengels en blad schuin op het water- dan is het tijd om de lelie uit de vijver halen, opnieuw te verzwaren en terug te zetten.

Jarenlang onbezorgd genieten

Waterlelies hebben net als onze landplanten in het begin wat extra aandacht nodig, verder is de waterlelie een heel gemakkelijke plant en kunt u jaren van haar grote schoonheid genieten.

Sta even stil bij:

Aanbevolen waterlelies

soort kleur plantdiepte

 

Geschikt voor grote vijvers

   
Nymphaea alba
inheemse waterlelie
 wit  100 cm
Nymphaea 'Gladstoniana'
mooie donkergroene bladeren en grote bloemen
 wit  150 cm
Nymphaea 'Marliacea Chromatella'
forse plant met bruinrood gevlekte bladeren
 lichtgeel  100 cm

 

Geschikt voor kleine(re) vijvers

   
Nymphaea 'Rose Arey'
de stervormige bloemen steken iets boven de wateroppervlakte uit
 dieproze  80 cm  
Nymphaea 'Fabiola'  dieproze  80 cm  
Nymphaea atropurpurea  wijnrood  80 cm
Nymphaea 'Hollandia'
bloemkleur verloopt van dieproze tot zachtroze
 roze  80 cm  

 

Geschikt voor een kleine vijver en voor bakken op het terras

   
 Nymphaea 'Pygmaea Rubra'
dwergsoort
 rozerood  40 cm
 Nymphaea 'Pygmaea 'Alba'
dwergsoort
 wit  40 cm
 Nymphaea 'Red Glow'
gevulde stervormige bloemen
 zeer donkerrood  50 cm
 Nymphaea ' Maurice Laydeker'  purperrood  40 cm

 

Tropische waterlelies, alleen geschikt voor bakken of serre en kas
(niet winterhard)

   
 Nymphaea 'King of the Blues'  blauw  40 cm
 Nymphaea 'Mrs. Martin E. Randig'  paarsblauw  40 cm

 

« terug naar overzicht artikelen