Marjan Sorgdrager

Over Marjan Sorgdrager


Bureau Tuinleven is opgericht door Marjan Sorgdrager, zij is tevens de drijvende kracht achter dit Bureau. Een bedrijf met vele op de tuin en tuinieren gerichte activiteiten.

Zo’n 20 jaar geleden verhuisde Marjan Sorgdrager met haar gezin van een bovenhuisje in de stad naar een huis met tuin in een nieuwbouwwijk. Tuinieren was niet meer dan een herinnering aan haar veldje met viooltjes dat zij op tweejarige leeftijd haar tuin mocht noemen. Ook zit zij nog vol herinneringen aan de lieflijke rozentuin van Oma, wier Blauwe Clematis 'Jackmanni' zomers de voordeur tot een waar boudoir omtoverde en heeft zij zonnige herinneringen aan een in kinderogen immense Gouden Regen. De eveneens reusachtige Kastanjeboom uit de tuin van het eerste ouderlijk huis is ook onderwerp van gelukkige herinneringen. En al deze planten moesten natuurlijk in haar nieuwe tuin. Marjan zocht en nam een Tuinarchitect in de arm die voor een grote verscheidenheid aan planten kon zorgen en haar nieuwbouwtuin omtoverde in een zonnig oord.
Gelukkig had de tuinarchitect niet veel verstand van planten, want bijna allemaal kregen ze een verkeerde plek in de tuin.

En toen begon de studie, eerst door tientallen tuinboeken door te werken en later door een Opleiding tot Hovenier aan de Tuinbouwschool in Frederiksoord. De liefde voor tuinieren blijft groeien en ook de tuin wordt groter. Na 5 jaar neemt een grote Boerderijtuin van zo’n 3700 m2 de plaats van het Nieuwbouwtuintje in; ruimte voor heel veel nieuwe tuinideëen en planten.


Na jaren van (zelf)studie in boeken en tuin stond Marjan voor een keuze, de tuin openstellen of haar kennis en liefde op een andere manier in de openbaarheid brengen. Ze koos eerst voor beide! Jarenlang bracht zij al haar liefde en kennis via artikelen, lezingen en cursussen naar buiten. Hiermee is ze gestopt. Wel is haar heerlijke tuin te bezoeken.

 

 

« terug naar 'Over Bureau Tuinleven'