Een formele vijvertuin met nonchalante toets

In een kleine tuin is juist de indeling ontzettend belangrijk. Niet alles kan op honderd vierkante meter. Ontdek wat echt belangrijk voor u is, houdt dit lijstje bij de hand en creëer pas dan de tuin!

 

Voor Marisa en Eric Grotens staat de vijver boven aan het wensenlijstje. Ver boven alle andere wensen uit. De vijver moet groot worden en dicht bij huis komen te liggen. Deze wens van vooral Eric is zo overduidelijk aanwezig, dat in het ontwerp de vijver een beeldbepalend element is geworden. Een tweede factor waar rekening mee moet worden gehouden is de bereikbaarheid van borders. Rugklachten laten bukken en draaien in allerlei hoeken niet toe.
En de wensen ten aanzien van de beplanting? Graag een nonchalant ogende tuin met het hele jaar bloei.

Tuinontwerp

Bureau Tuinleven heeft een formeel ontwerp getekend met de vijver in de hoofdrol. De beplanting zorgt voor de nonchalante toets. Een 'Grand Canal' - de vijver - vormt samen met een minuscuul schapenweitje de belangrijkste zichtas. Deze trekt het oog vanuit de eetkamer diep de tuin in. Als markant eindpunt fungeert een royale bank.
In deze kleine tuin met grote vijver en veel bloemen is gras overbodig. Om rust en ruimte uit te stralen is gekozen voor één soort sierbestrating, gele Farmstones. Met deze robuuste steensoort is ook de vijverrand afgewerkt.
Aan beide kanten van de vijver zijn smalle borders gemaakt die goed bereikbaar zijn, zo wordt het werken in de borders een pijnloos genoegen. De paden tussen de bordertjes zijn smal en mogen 'zomers overwoekert raken door de beplanting van grassen en vrouwenmantel. Winters krijgen ze hun structuurfunctie terug. De beide terrassen - één bij de tuindeuren en de tweede achter in de tuin gelegen - bieden op alle momenten van de dag een zonnig plekje (of juist niet).

Mooi en Makkelijke planten

De reeds bestaande afscheiding met de buren bestaat links uit groenblijvende struiken vooral laurierkers en rechts uit een met klimop en rozen begroeide schutting.
De bank wordt geflankeerd door twee grote buxusbollen, Hortensia's - Hydrangea arborescens 'Annabelle' en de in het vroege voorjaar bloeiende, zilverbont bladige kaukasische vergeet-mij-niet - Brunnera macrophylla 'Variegata'. In het vogelbosje achter de bank staat de Gelderse Roos - Viburnum opulus met in het voorjaar witte bloemschermen en in najaar en winter rode bessen (pas op, ze zijn giftig voor ons).
Op de vier hoeken van het weitje staan Bolcatalpa's en in plaats van gras is gekozen voor Leptinella squalida, een goede grasvervanger - als het gras onbelopen blijft tenminste. In dit weitje is plaats voor een grapje. De sierschaapjes, een gekoesterd cadeau.

 

Bloeiende planten en struiken zorgen samen voor lange bloei. De vele paadjes van het formele ontwerp en de keuze voor groenblijvende structuren, de Buxus- en Taxusbollen maken de tuin ook in de winter interessant.
Voor de bestrating en de aanleg van de vijver is deskundige hulp ingeroepen. Een 'Grand Canal' heeft stevige kademuren nodig om inzakken van de vijverranden te voorkomen. Door een combinatie van mestelwerk en vijverfolie, verzakt de vijver niet en kan er ook bij vorst geen lekkage optreden. De afmeting van het 'Grand Canal' is 1.50 bij 4.50 meter bij 1.00 meter diep. De opgemetselde beschoeiing moet minimaal 2/3 van de vijverdiepte zijn.

De beplanting

De lange schaduwborder bloeit langdurig, in het voorjaar begint elfenbloem - Epimedium versicolor 'Sulphureum' , waarna Rodgersia henrici, en Hosta Wide Brim het overnemen. Nakomertje Japanse wasbloem - Kirengeshoma palmata bloeit in het najaar.

Blauw en gele planten dragen de tuin, hier en daar vermengd met een toets wit of rood. De kleine plantvakken hebben allemaal een rand van vrouwenmantel - Alchemilla mollis of siergras - Festuca glauca. In deze zonnige borders zorgen de kruidachtigen als Artemisia abrotanum, Hyssop en Salvia sclarea voor heerlijke geuren, terwijl Papaver 'Perry's White' en Akelei - Aquilegia vulgaris voor subtiele kleuring van de mei/juni-tuin zorgen.

 

« terug naar 'Advies'