De opsmuk van een postzegeltuin

De moeilijkste opgave voor de ontwerper van een erg kleine tuin is om de opdrachtgever duidelijk te maken dat niet alles mogelijk is op postzegelformaat en het wensenpakket aangepast moet worden aan de levenswijze van het gezin. Toch is het heel goed mogelijk om met een beetje fantasie de postzegel prachtig in te kleden en de bewoners in een lekker zittend pak te hijsen.

 

De tuin van de familie Spreeuwers in Amersfoort ligt achter een wit, strak vormgegeven nieuwbouwhuis. Het gezin bestaat uit vier personen en de realisatie van een speelplek voor de twee jonge kinderen is erg belangrijk. De ouders houden van gezellig tafelen en willen graag een groot terras. De tuin ligt pal op het zuiden, heerlijk! Maar in de zomer is de roep om schaduw groot, niet alleen in de tuin, maar ook de woonkamer verandert 's zomers in een oven.

Tuinontwerp

De tuin heeft een formaat van 8,50 x 8,50 m. Voor de lijnvoering is de diagonaal gekozen zodat de tuin speels oogt. Rondom ligt een 1 meter brede border met voornamelijk struiken en groenblijvende kubussen. De tuin is een geometrische puzzel geworden: alle plantvakken, kubussen, bomen of speelelementen liggen in dezelfde lijn of staan er haaks op.
De achterkant heeft een fraai uitzicht over een watertje, maar grenst toch wel dicht aan de weg. Daarom scheidt een gesmede pergola de tuin van de buitenwereld en wordt 's zomers beslotenheid gecreëerd. Als in het najaar de Clematis viticella een snoeibeurt krijgt, wordt het uitzicht hersteld. Niet onbelangrijk, omdat een dicht omsloten tuin vooral in de winter benauwend kan werken.
Twee van de bomen staan midden in de tuin met rondom een boombank: een zitplaats voor vermoeide kindertjes of ruimte voor potten met uitbundige eenjarigen. De middelste kubus in het terras is nu een zandbak, maar kan later omgetoverd worden tot een verticaal waterelement. De bestaande glijbaan is een heerlijk speeltoestel en de kinderbipsen kunnen zonder pijn op de rubberen tegels landen. Ook deze zijn later simpel te vervangen door passende bestrating.
Het terras grenst aan de kamer en wordt nu omzoomd door drie bomen en biedt ruim plaats aan een (klap)tafel met (klap)stoelen. Door een aantal tafeltjes en stoelen op reserve te nemen kan de tafel op maat gedekt worden.

De beplanting

In de tuin is gekozen voor drie kleine bomen. Deze boom (valse Christusdoorn of Gleditsia triancanthos 'Sunburst') draagt in de zomer een transparant bladerdek waardoor ze wel de gewenste schaduw geven, maar niet somber ogen. De bomen verdragen snoei voorbeeldig en met regelmatige snoei zal hun omvang en hoogte in verhouding tot de tuin blijven. De groenblijvende kubussen worden gebruikt als podium, de ene keer voor de verlichting die hier uit twee strakke lucifervormige lantaarns bestaat of voor een modern tuinbeeld.

 

Tijd voor veel tuinieren ontbreekt en daarom zijn voor de beplanting krachtige, bloeiende heesters gekozen. Eén zijde wordt overheerst door hortensia's Hydrangea macrophylla 'Leuchtfeuer' met in de hoek van de tuin Hydrangea paniculata 'Kyushu'. Aan de andere kant speelt Lavatera 'Rosea' een grote rol.
De groenblijvende kubussen zijn van Taxus baccata die slechts een keer per jaar snoei wensen. Verder zorgen Viburnum tinus en Photinia x fraseri 'Red Robin' voor winterplezier en slingert Clematis viticella 'Blue Boy' zich rond de pergola. Deze sterke Clematis kan in het najaar tot ongeveer 50 cm teruggesnoeid worden.
In de border zijn narcissen en krokusjes gepoot. De hortensia's hebben een onderbeplanting van akelei (Aquilegia) in allerlei kleurtjes gekregen. Zo wordt ook het voorjaar niet vergeten. Langs het huis is volop plaats voor potten met eenjarigen zodat de tuin met de seizoenen mee kan gaan.

 

« terug naar 'Advies'